tirsdag 7. desember 2010

Brente mandler!

I går kveld laga æi brente mandler for å legge med nåen av julegavan i år.
De va veldig enkle og lage og kjæmpegode, men dset tok lang tid. Oppskrifta fant æi på spar si hjæmmesie, men æi tenkte æi kunne dele det med dåkker.
Først træng du
500g mandler
150gsukker
1/2dl vann
1ss smør

Så gjør du sån her:
Legg mandlene utover i en langpanne,
og rist dem i ovnen ved 200 grader i 10-12 minutter. Rør i mandlene av og til.

Bland vann og sukker i en kjele.
Kok opp og la sukkerlaken koke i 2-3 min. Ha i de ristede mandlene
Rør hele tiden til sukkeret rundt mandlene krystalliseres,
og mandlene har fått et «grått» utseende.
Detta tok veldig lang tid, og æi va like før å gi opp, men så begynte de å få den grålige fargen.. Så ikke gi opp;)

Rør videre til sukkeret smelter igjen og får en jevn,
pen karamellfarge. Ikke bruk for sterk varme. Sukkeret må ikke bli brent.
Bland i smøret.

Detta tok også litt tid og blei litt tungt å røre etter kvært, men ikke gi opp no heller;)
Smør et bakepapir med soyaolje. Hell blandingen på papiret. Ta mandlene fra hverandre. La dem bli helt kalde
Så e det bare å legge de i en søt skål på bordet...
Eller pakke de inn i hjæmmelaga kremmerhus med litt pynt på!


13 kommentarer:

  1. Så flink du har vært, hadde ikke jeg hatt tålmodighet til. Kjempe stas og få hjemmelagde brentemadler i gave til jul.

    Klem fra meg

    SvarSlett
  2. Flinka:)
    Så super godt ut.
    Herlige kremmerhus du har laga til også - heldig de som får de.
    Takk for at du deler oppskriften!

    Klem fra Frk.Eplegrøt

    SvarSlett
  3. Hei Tøvsjur
    mmmmm.... de så farlig gode ut. Dessverre skal jeg være litt forsiktig med mandler og nøtter på grunn av allergi/astmaen min.
    Så kosleig at du putter dem i hjemmelagede flotte kremmerhus! Mye omtanke bak her!
    Ha en koselig kveld innendørs forhåpentligvis. Sikkert en del minusgrader hos deg og vil jeg tro.
    Klem fra Kaspara

    SvarSlett
  4. Hei Kristine, tror det skal være 1/2 DL vann;-)

    De så herlige ut;-)

    SvarSlett
  5. Hehe derfor det tok så lang tid hos mæi sikkert:) Æi som leste feil, sto 1/2 dl j og ikke 1/2 l.
    Fiksa på det no:)

    SvarSlett
  6. Det såg litt pes ut ja, men flott resultat :o)
    Så fine kremmerhus du hadde laga te de da!

    Og der var headeren endra og ;o)

    Trur eg glømte å sei at eg digga det grønna golvet ditt!
    Litt vittig, for eg har og tenkt at eg vil ha grønt golv i gangen :o)
    Eg har golvbelegg, så då e det ikkje så lett å male. Eg får sjå ka det blir te.

    Håpe du får ei flottanes veka videre!

    SvarSlett
  7. Nam... det er godt med brente mandler ♥ Men jeg tror faktisk ikke jeg har tålmodigheten, desverre:) Og det er bare jeg som liker de her, så da kjøper jeg vel heller tenker jeg:)

    Flink er du!

    Klem Line

    SvarSlett
  8. De såg virkelig gode ut. Jeg har laga brente mandler i dag. fikk de knudrete som var målet, men stod i oppskrifta at jeg skulle ha mandlene oppi vannet og sukkeret og koke de. Så mandlene er kokte og myke....sånn kan det gå.

    Herlig julepynt du har, og så vågalt å male gulvet grønt. Digger at det er folk som tør litt når det kommer til interiør.

    SvarSlett
  9. Wow! Jeg er imponert!! Flink du! Og det så veeeldig godt ut *nam*;P

    Klem, Janni
    Duse Pasteller

    SvarSlett
  10. brente mandler er godt til jul:) Ja, ellers også da, men det er sunt å kose seg en gang i blant:)

    Skal jammen prøve oppskrifta her også, de ser spesielt gode ut disse:)
    Artig å gi bort til venner:)

    Klem fra Trine:)

    SvarSlett
  11. MMMmm, det hører julen til...

    SvarSlett
  12. Mmmmh, det er jo så godt!
    Skal igang med litt snoperilaging jeg også, men det blir nok noe som går fort og greit og som jeg lett kan gå fra når plikten kaller :)

    Ha en finfin dag!
    *klem*

    SvarSlett
  13. Brente mandler er en skikker vinner!
    Vi pleier å lage det vi også. Kanskje lage det i kveld?

    Ha en deilig kveld du også, min venn.
    Klem

    SvarSlett